Niebezpieczne aluminium w kuchni

Niebezpieczne aluminium w kuchni

31 stycznia 2019 Wyłącz przez sinah

Garnki i naczynia kuchenne wykonywane z aluminium są często spotykane w naszych kuchniach.

Dzięki swoim właściwościom ułatwiają gotowanie i przysługują się niejednej pani domu, jednak coraz częściej mówi się o tym, że mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Czy aluminium może być wykorzystywane w wykonywaniu codziennych, kuchennych obowiązków? Przede wszystkim głównym plusem dla aluminium jest fakt, że bardzo dobrze przewodzi ciepło, dlatego tak chętnie używane jest przez producentów garnków, czy patelni.

Natomiast udowodniono naukowo, że podczas gotowania mogą wydzielać substancje szkodzące zdrowiu, a nawet najlepsze właściwości termalne nie usprawiedliwiają takiego ryzyka.

Glin działa szkodliwie na nasz układ kostny, zaburza gospodarkę mineralną, aż wreszcie może osadzać się w mózgu przyczyniając się do wystąpienia tak zwanego otępienia dializowanego.

Dlatego obecnie naczynia aluminiowe pokrywane są stalą lub teflonem, najlepiej kilkoma warstwami, gdyż pojedyncze szybko ulegają zatarciu, przez co szkodliwe właściwości znów mogą zagrażać naszemu zdrowiu.